OVER

Susanne van Althuis is een koordirigent en arrangeur met een missie: elke zanger(es) zich welkom en competent laten voelen en een sfeer creëren waarin elke stem telt. Susanne heeft oog voor elke individuele zanger en besteedt veel aandacht aan groepsdynamiek. want vanuit een positief groepsgevoel volgt het beste resultaat.

In 2015 begon Susanne haar carrière als koordirigent en arrangeur na het vak koorleiding afgesloten te hebben van de bachelor Docent Muziek. Ze volgde vervolgens verschillende cursussen in koorleiding en arrangeren voor koor, met onder andere lessen van Tijs Krammer en Merel Martens, en doet sinds augustus 2020 de master Innovative Choir Directing aan The Royal Academy of Music in Aalborg (DK). Ze krijgt les in de verschillende methoden en filosofieën op gebied van koorleiding en arrangeren van prof. Jim Daus Hjernøe, Jesper Holm, Malene Rigtrup en Peder Karlsson. 

Momenteel woont Susanne in Denemarken, waar ze haar carrière verder opbouwt. Lees hieronder meer over Susanne's werkzaamheden als koordirigent, arrangeur en zanger.

Koordirigent

Sinds 2015 heeft Susanne diverse koren gedirigeerd. A capella groep Vocal Vision en Popkoor 0183, een energiek popkoor, hebben onder haar leiding gezongen. Daarnaast was Susanne dirigent van kinderkoren met kinderen van 4 tot 15 jaar oud en is ze tijdelijk en projectmatig dirigent geweest van o.a. een aantal vrouwenkoren. 

Vanaf januari 2022 dirigeert Susanne een aantal koren in Denemarken. In voorjaar van 2022 start ze een projectkoor waarin het zingen van arrangementen zal worden afgewisseld met muziek die in het moment wordt gecreëerd a.d.h.v. vocal painting (VOPA).

Arrangeur

Al op de middelbare school begon Susanne met het schrijven van arrangementen voor koor en de passie voor arrangeren is sindsdien alleen maar gegroeid. Haar bachelor Docent Muziek sloot ze af met een arrangement voor orkest en koor en sindsdien heeft ze voor diverse koren muziek gearrangeerd waaronder vocal group Fuse onder leiding van Tijs Krammer.

Susanne schrijft zingbare arrangementen voor koren van verschillende niveaus. Ze schrijft zowel a capella-arrangementen als koorarrangementen met instrumentale begeleiding. Klik hier voor een lijst met arrangementen die direct aan te vragen zijn. 

Projecten

Susanne is mede-oprichter en artistiek leider van Project Voice ON, een koorproject dat, naast zingen, in het teken staat van het creëren van een voorstelling of eindproduct waarbij de artistieke vrijheid bij de deelnemers ligt. In 2020 resulteerde dat in een videoclip voor het arrangement van Bella Ciao.

Daarnaast is Susanne dirigent en arrangeur voor Summer Vocals, een koorproject in de zomer waarbij in een week wordt toegewerkt naar twee theatervoorstellingen.

Zanger

Als zanger was Susanne deel van vocal group Fuse, onder leiding van Tijs Krammer (NL). Fuse zingt versterkt, begeleid door gitaar en werd in 2019 derde in de eerste klasse van het BALK topfestival.

In Denemarken zingt Susanne tweede sopraan in NABLA onder leiding van Line Groth Riis. NABLA is een nieuw koor op hoog niveau in Noord Jutland. 

EDUCATIE

BA Music & Education HKU
Docent Muziek - Utrechts conservatorium 2017


MA Innovative Choir Directing

The Royal Academy of Music 2022 (DK)

Arrangeren voor koor & Dirigent Licht Vocaal
BALK  2015 & 2018


3 inspiratie cursussen Innovative Choir Directing
The Royal Academy of Music 2019/2020 (DK)
Codarts Rotterdam 2017 (NL)